Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Gruzii: Podle prvních výsledků vyhrává Gruzínský sen

Gruzijská vlajka
Gruzijská vlajka
Foto: Pixabay

Tbilisi - V sobotních parlamentních volbách v Gruzii jasně vyhrává podle předběžných oficiálních výsledků vládní strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho.

Vyplývá to z průběžných výsledků zveřejněných ústřední volební komisí. Vítězství Gruzínského snu nad opoziční stranou UNM se očekávalo. Miliardářova strana se již prohlásila za vítěze, ale opozice podle agentury AFP hovoří o volebních podvodech a úspěch vládní strany odmítá. Nicméně čeští pozorovatelé uvádějí, že se se žádnými problémy nesetkali.

Po sečtení výsledků v 67 procentech volebních okrsků měl Gruzínský sen 49,76 procenta odevzdaných hlasů, zatímco Sjednocené národní hnutí (UNM) exprezidenta Michaila Saakašviliho jen 26,69 procenta, upřesnila volební komise.

Podobné jasné vítězství vládní strany předpověděly i odhady provedené na základě průzkumů mezi voliči při odchodu z volebních místností. Vzhledem ke složitosti gruzínského volebního systému budou konečné výsledky možná známé až koncem měsíce.

Témata:  Gruzie volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy