Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další ostrá debata: Clintonová obvinila Rusko, že pomáhá Trumpovi vyhrát volby

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

St. Louis (USA) - Druhá televizní debata prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa byla velmi ostrá, jak se očekávalo. Střetli se například kvůli Rusku a situaci v Sýrii.

Clintonová obvinila Rusko, že se snaží ovlivnit výsledek amerických voleb ve prospěch Trumpa. "Nikdy v dějinách naší země jsme nebyli v situaci, kdy by se nějaká zahraniční mocnost tolik snažila ovlivnit výsledek našich voleb," řekla Clintonová.

Možná je to proto, že Trump chválí ruského prezidenta Vladimira Putina, nebo je to možná proto, že je spojený s ruskými podnikateli, uvedla Clintonová. To se podle ní Američané dozvědí, teprve až Trump zveřejní své daňové přiznání.

"Já Putina neznám," odvětil Trump s tím, že nikdy během kampaně nespolupracoval s ruskou vládou. Podle něj by ale bylo dobré, kdyby Spojené státy spolupracovaly s Ruskem s cílem zničit Islámský stát.

K otázce svého daňového přiznání Trump znovu poukázal na to, že toto přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace. Trump také zopakoval, že "zaplatil daně ve výši stamilionů dolarů". Trump na otázku moderátoky potvrdil, že využil své ztráty 916 milionů dolarů, aby se vyhnul placení federálních daní. Odmítl říci, kolik roků daně neplatil.

Spor o roli USA v Sýrii

Clintonová prohlásila, že by byla velká chyba, kdyby Američané v Sýrii použili pozemní síly. Vyjádřila naději, že do doby, než přijde do Bílého domu, bude Islámský stát poražen.

Trump konstatoval, že nesouhlasí s názorem svého viceprezidentského kandidáta Mika Pence, že Spojené státy by měly v Sýrii použít vojenskou sílu, pokud bude Rusko pokračovat v útocích na civilisty. Newyorský miliardář prohlásil, že není přítelem Ruska ani syrského vůdce Bašára Asada. Oba ale podle jeho názoru bojují s Islámským státem, stejně jako Írán.

Spojené státy by se podle Trumpa měly soustředit především na boj s Islámským státem, a neměly by se nechat zavléct do boje s Asadem a Moskvou.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy