Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se postavila za Rusko: Jeho kroky v Sýrii podporujeme, tvrdí

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Peking – Rusko čelí kritice Západu kvůli svému zapojení v bojích v Sýrii, problematické jsou zejména letecké útoky na Aleppo. Našla se ale jedna světová velmoc, která Moskvě vyjádřila svou podporu.

Čínský ministr zahraničí veřejně podpořil ruské pozice v „nejvýznamnějších globálních otázkách", a to včetně angažmá Moskvy v konfliktech v Sýrii a Afghánistánu. Zdůraznil, že oba státy mezi sebou jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN udržují těsný kontakt.

Ve svém projevu v neděli čínský ministr zahraničí Li Baodong řekl, že Rusko a Čína úzce spolupracují v Radě bezpečnosti OSN a že sdílejí podobné názory na dění jak na regionální, tak i na globální úrovni.

„Čína a Rusko zastávají podobné pozice v nejvýznamnějších mezinárodních a regionálních otázkách, včetně Sýrie a Afghánistánu. Jsme stálými členy Rady bezpečnosti OSN a pokračujeme v úzké spolupráci v mezinárodních a regionálních otázkách," řekl Li Baodong.

Jako jediný nezápadní člen Rady bezpečnosti OSN kromě Ruska se Čína postavila na stranu Moskvy v těchto „žhavých a vysoce sporných" otázkách, píše ruský server RT.

V sobotu čínský velvyslanec při OSN Liu Jieyi vyjádřil politování nad tím, že Ruskem navrhovaná rezoluce o Sýrii byla Radou bezpečnosti OSN vetována. Tvrdil, že jde o „komplexní, všezahrnující a vyvážený" dokument. „Čína hlasovala pro návrh usnesení a lituje, že nebylo přijato," řekl vyslanec OSN. Ruský návrh byl odmítnut devíti hlasy proti čtyřem, s další dva členové se zdrželi hlasování.

Témata:  Rusko Čína ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy