Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan nadále trvá na stíhání německého satirika kvůli urážce

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín/Ankara - Advokát tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podal stížnost proti zastavení trestního stíhání německého satirika Jana Böhmermanna. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Nejvyšší turecký představitel trvá na Böhmermannově potrestání za báseň, ve které Böhmermann prezidenta kritizoval, ale také urážel a zesměšňoval. Incident z letošního března zhoršil již tak dost napjaté německo-turecké vztahy.

Vrchní státní zástupce v Koblenci nyní případ přezkoumá a následně rozhodne o Erdoganově stížnosti, kterou dnes kritizoval Německý svaz novinářů (DJV). "Turecký prezident je nejen aktivní nepřítel svobody tisku, ale také člověk, který neumí prohrávat," řekl šéf DJV Frank Überall.

Německá prokuratura zastavila trestní stíhání satirika 4. října. Mohučský úřad státního návladního uvedl, že není zcela jisté, zda Böhmermann Erdogana urazil úmyslně. Otázkou podle něj také je, zda vůbec šlo o urážku.

Souhlas k umělcově stíhání dala německá vláda, která tak vyhověla žádosti Turecka.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy