Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Turecku: PKK vraždí členy strany AKP

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Na jihovýchodě Turecka byl zavražděn člen vládní strany AKP, již druhý za posledních 48 hodin. Za činem stojí povstalci ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Jihovýchodem Turecka zmítají násilné střety mezi tureckou armádou a PKK, která vede boj za autonomní Kurdistán. Celkem si boj vyžádal za více než třicet let již 40 tisíc obětí. PKK považuje za teroristickou organizaci nejen Ankara, ale i USA a Evropská unie.

Deryana Akterta, předsedu místní organizace AKP v jihotureckém městě Dicle v provincii Diyarbakir, zavraždili v pondělí večer v jeho kanceláři. K činu se zatím nikdo nepřihlásil. K činu se přihlásila PKK. Na Akterta zaútočila prý kvůli jeho spolupráci s ústředními úřady v boji proti Kurdům.

Už v neděli zabili neznámí útočníci představitele AKP ve městě Van na východě Turecka u íránské hranice.

Podle dnešního prohlášení premiéra Binaliho Yildirima dostali povstalci z PKK od svého vedení příkaz útočit na představitele AKP.

Turecké úřady mezitím uvalily vazbu na 32 politiků opoziční prokurdské strany HDP. Pětadvacet z nich bylo zadrženo v provincii Diyarbakir a sedm v provincii Bitlis. Důvod jejich zadržení není zatím znám. Ve vazbě skončily také dvě desítky členů strany BDP, místní odnože HDP na jihovýchodě Turecka.

Témata:  Turecko PKK vražda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy