Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko nařídilo odpojit vysílání kurdské stanice ze Švédska, šéf kanálu se chce soudit

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Stockholm – Turecko postupně odpojuje vysílání kurdských stanic, které působí v Evropě. Po té belgické teď byla odstřihnuta i ta ve Švédsku.

Ve Švédsku přestala vysílat kurdská televize Newroz, kterou společnost Eutelsat na žádost turecké rady pro rozhlasové a televizní vysílání odpojila od signálu. Minulý týden Eutelsat učinil totéž s kurdským kanálem Med-Nuce v Belgii.

Newroz vysílal ze Švédska přes satelit do zbytku Evropy a částí Asie. Jeho program zahrnoval zprávy a zábavné pořady v kurdštině a perštině. Podle turecké agentury Anadolu bylo vysílání ukončeno na žádost nejvyšší turecké rady pro rozhlasové a televizní vysílání- Důvodem byla údajná podpora zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Ředitel kanálu Faruk Nozhatzadeh chce případ pohnat před soud ve Francii, kde má Eutelsat sídlo. Poukazuje, že stanice neporušila žádné zákony ani pravidla, které se týkají televizního vysílání v Evropě.

Krok kritizovala Evropská novinářská federace (EJF) a Reportéři bez hranic (RWB). „Tento režim zašel ve svém honu na novináře příliš daleko a snaží se umlčet svobodnou výměnu myšlenek," uvedl na adresu Ankary šéf švédské pobočky RWB Jonathan Lundqvist. Kritizoval i francouzskou společnost Eutelsat, která podle něj neměla turecký režim poslouchat.

Témata:  Turecko Kurdové Švédsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy