Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

198 tureckých soudců, kteří svou funkci po puči ztratili, se vrátí zpět

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Do funkce se vrátilo 198 soudců a prokurátorů, kteří byli mezi tisíci dalších úřadu zbaveni po červencovém pokusu o převrat. Píše to turecký list Hürriyet.

Nejvyšší rada soudců a prokurátorů v Turecku umožnila návrat asi dvěma stovkám soudců a prokurátorů. Naopak ministerstvo obrany dnes oznámilo, že propustilo dalších 109 vojenských soudců z turecké armády kvůli podezření z podílu na pokusu o puč.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o jejich návratu mluvil už před dvěma dny. „Z celkem 3456 soudců, prokurátorů a vyšších soudních úředníků, kteří byli dosud propuštěni, se jich 198 vrátí do úřadu, protože obvinění vůči nim byla shledána neopodstatněnými," uvedl tehdy.

Tamní režim od poloviny července, kdy se skupina armády neúspěšně pokusila v Turecku o převrat, provádí rozsáhlé čistky nejen ve státní správě. Jejich cílem jsou i jen domnělí příznivci duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda považuje za zosnovatele pokusu o převrat a který žije v USA.

Po červencovém pokusu o převrat vláda tažení proti nim ještě zintenzivnila. Ze zaměstnání od července propustila na 100.000 lidí, včetně policistů, soudců, ale i více než 20.000 učitelů. Přes 30.000 lidí skončilo ve vězení. Po dnešním oznámení o propuštění 109 vojenských soudců se jejich celkový počet v armádě snížil na 209. Před pokusem o převrat jich přitom v armádě bylo 468.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy