Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naše vztah jsou velmi patní, USA provokují Rusko, prohlásil ruský velvyslanec v OSN

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Msokva - Ke zhoršujícím se vztahům mezi Moskvou a Washingtonem se vyjádřil také ruský vyslanec u OSN Vitalij Čurkin. Podle něj je napětí nejvyšší od arabsko-izraelské války v roce 1973.

"Celková situace (ve vzájemných vztazích) je dnes myslím velmi špatná, patrně nejhorší od roku 1973," prohlásil Čurkin v narážce na takzvanou jomkipurskou válku.

Podle diplomata může za ochlazení americko-ruských vztahů "zásadní nedostatek respektu a důkladných diskusí" o politických záležitostech. USA a NATO se prý rozhodly budovat svou bezpečnost "na úkor Ruska". Za součást této strategie označil Čurkin přijetí východoevropských států do NATO a odstoupení Washingtonu od rusko-americké smlouvy ABM o raketové obraně.

Jednou z "největších provokací" byl podle ruského diplomata summit NATO v roce 2008, který rozhodl, že členy Severoatlantické aliance by měly být i Ukrajina a Gruzie. Čurkin připomněl, že konflikt na Donbasu začal poté, co proruského prezidenta Viktora Janukovyče svrhly pouliční protesty na Majdanu v Kyjevě. Podle něj šlo o "převrat" podporovaný z Washingtonu.

Rusko by podle Čurkina chtělo vztahy s USA normalizovat. "Pokud tomu pomůže změna (americké) vlády, bude to dobré," prohlásil. Ani dnes prý není spolupráce zcela zablokovaná.

Témata:  Vitalij Čurkin Rusko USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy