Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize na Haiti: Lidé jsou zoufalí, rozzuřený dav vyraboval auta s humanitární pomocí

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Port-au-Prince - Hurikán Matthew si na Haiti vyžádal na tisíc obětí a zpostošil značnou část ostrova. Slíbená mezinárodní pomoc je nedostačující a místní už toho mají dost. Dav dokonce v sobotu vyraboval nákladní auta s humanitární pomocí OSN.

Stalo se tak krátce před návštěvou generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v zemi, napsala BBC.

K mnoha rodinám, jimž hurikán 4. října zničil úrodu a vodní zdroje, ještě žádná pomoc nedorazila, což vyvolává napjatou situaci. Střety se odehrály ve městě Les Cayes, kde Pan Ki-mun slíbil, že na pomoc Haiti budou mobilizovány "veškeré zdroje". Podle haitské vlády potřebuje naléhavě humanitární podporu více než 1,4 milionu lidí.

Koordinátor americké pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že základna OSN byla uzavřena poté, co byly v sobotu vypleněny dva kontejnery WHO s pomocí. Na ostrově rovněž panují obavy z propuknutí epidemie cholery.

Témata:  Haiti humanitární pomoc WHO

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy