Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Wikileaks zveřejnil další materiály o Clintonové. Jaký vliv mohou mít na voliče?

První debata demokratů. Dominovali Clintonová a Sanders
První debata demokratů. Dominovali Clintonová a Sanders
Foto: CNN

Washington - Server WikiLeaks v sobotu zveřejnil dokumenty, které se týkají Hillary Clintonové. Vyplývá z nich, že se demokratická kandidátka na prezidentku USA vyhnula přímé kritice velkých společností z Wall Street, když analyzovala příčiny finanční krize během série placených projevů pro banku Goldman Sachs z roku 2013. Podle analytiků ale toto odhalení nebude mít zásadní vliv na rozhodování voličů.

Wikileaks postupně publikuje informace uniklé z e-mailů šéfa kampaně Clintonové Johna Podesty. Tým Clintonové jejich autentičnost odmítl potvrdit či vyvrátit.

Nově zveřejněné dokumenty neobsahují podle AP žádné šokující informace, které by svědčily o propojení Clintonové s bankovním světem díky finančním příspěvkům od bankovního sektoru.

Její umírněnost v projevech ale připomene liberálům v demokratické straně jejich obavy, že Clintonová má příliš blízko k bankám na Wall Street a nebude v případě zvolení dostatečně efektivně kontrolovat jejich případné excesy.

Nelze však očekávat, že by demokratičtí voliči ve větším počtu hlasovali pro Donalda Trumpa, který se potýká s podstatně větším skandálem ohledně sexuálního obtěžování žen.

Témata:  Hillary Clintonová Wall Street Wikileaks

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy