Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Černé Hoře: Prozápadní strana DPS podle prvních výsledků překvapivě vede

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Podle prvních dílčích výsledků černohorských parlamentních voleb by mohla prozápadní Demokratická strana socialistů (DPS) premiéra Mila Djukanoviče získat většinu až 42 procent hlasů. Vyplývá to z výpočtu volebního výsledku, které agentura CEMI odvodila po sečtení prvních 20 procent hlasů.

Opoziční koalice Demokratická fronta sdružující proruské a prosrbské strany má šanci získat 23 procent, další opoziční strana Klíč 12 procent hlasů. Volby by tak mohly skončit překvapivě jasným vítězstvím vládního tábora.

Volby v Černé Hoře jsou považovány za střet o další směřování země. Černá Hora podala přihlášku do EU v roce 2008, o dva roky později získala kandidátský status. Djukanović stojí v čele černohorské politiky čtvrt století.

Opozice premiérovu DPS již dlouho obviňuje z volebních podvodů a ze zapojení vysokých stranických funkcionářů do kriminálních aktivit. Taková nařčení se týkají i premiéra. Jeho mocenské ambice ohrozila i partnerská Sociálnědemokratická strana, která se od DPS odvrátila a posílila opozici.

Témata:  Černá Hora volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy