Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát vrací úder za Mosul. U Bagdádu zabil atentátník deset lidí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Při sebevražedném útoku dnes jižně od Bagdádu zemřelo deset lidí. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, je ale dáván do souvisloti se začátkem bitvy o Mosul.

Atentátník zaútočil u vojenského kontrolního stanoviště v Júsufíji v den, kdy armáda ohlásila zahájení bojů o severoirácký Mosul.

Pokud se podaří Mosul osvobodit, bude to znamenat zásadní porážku radikálů z organizace Islámský stát (IS), kteří Mosul a další části severního Iráku obsadili v roce 2014. Od té doby o velkou část území přišli, avšak jsou stále schopní organizovat atentáty, na něž připravily sebevražedné útočníky.

Jednotky kurdských pešmergů obsadily sedm vesnic východně od Mosulu. Kurdský plukovník Amozhgar Táhir řekl, že jeho oddíly budou osvobozovat vesnice obývané křesťany a šabaky. Do Mosulu podle něj vstupovat nebudou z etnických ohledů. Většina obyvatel Mosulu jsou sunnité a při přípravě dlouho ohlašované ofenzivy se kromě jiného hovořilo o nebezpečí nového napětí mezi šíity a sunnity.

Turecká armáda oznámila, že do bojů bylo nasazeno také 1500 iráckých vojáků, které vycvičili Turci na irácké základně Bašika, a stejný počet je připraven v záloze. Podle tureckých zdrojů jsou v jednotce šíité, jezídové i křesťané a také Turkmeni. "Turecká armáda se současných bojů neúčastní, ale vývoj podrobně sleduje," oznámil turecký vojenský zdroj.

V Mosulu, ovládaném od roku 2014 Islámským státem, je podle odhadů asi 1,5 milionu civilistů. Irácké letectvo jim v neděli shazovalo letáky s podrobnými instrukcemi. Lidé podle nich například nemají nechávat v domech plynové bomby a mají mít po ruce vlhké oblečení pro případ výbuchů a požárů.

Témata:  teroristické útoky v Iráku Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy