Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohádkové platy ruských vojáků v Sýrii. K vysokým částkám si přijdou i řidiči nebo kuchaři

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Ruské angažmá v Sýrii s sebou nese od počátku řadu otázek. Nejprve nebylo do poslední chvíle známo, zda a proč se Rusové do střetu se syrskou opozicí a Islámským státem zapojí. Následně se nevědělo, jakou techniku a kolik mužů mají k dispozici. Nyní deník Gazeta.ru zjistil, jak angažmá Rusů v konfliktu vypadá a kolik berou vojáci nasazení v Sýrii.

Třikrát denně jídlo a pětidenní pracovní týden. Tak vypadá podle deníku souhrnně život až 4500 členů ruské armády, kteří jsou nasazeni na bojové misi v Sýrii. Patří sem ale i lidé, kteří nejsou vojáky, například kuchaři, číšníci, holiči, opraváři a další.

Podle ruského listu se plat vojáků pohybuje v rozmezí 200 - 300 tisíc rublů měsíčně, což činí v přepočtu zhruba 80 - 120 tisíc korun. Důstojníci dostávají dalších 62 dolarů denně, tedy zhruba 1500 korun. Velikost platů civilního personálu zatím zůstává tajemstvím.

Volné civilní pozice jsou inzerovány například na internetu. Kadeřník s praxí od 3 do 6 let si vydělá 120 tisíc rublů za měsíc, stejně tak i řidič nebo prodavač. V přepočtu to činí zhruba 47 tisíc korun, což je částka, o které si může nechat běžný český, ale i ruský pracovník ve stejném oboru jen zdát.

Deník jako příklad ukázal znění inzerátu na kadeřníka, kde se mezi požadavky řadí pracovní zkušenosti. U prodavačů se požaduje nejen zkušenost, ale i schopnost zacházet s kasou.

Dalším příkladem je právě inzerát na řidiče. Ten by měl umět řídit automobil kategorie B a C a výhodu mají bývalí vojáci. Není třeba dodávat, že platy v Sýrii jsou na ruské poměry velmi vysoké.

Gazeta.ru uvádí, že pracovní cesta je navrhována jako jednorázová a všichni zájemci procházejí prověrkou FSB. Náklady na cestu do Sýrie hradí zaměstnavatel a poskytuje zaměstnancům plnou penzi.

"Nabízíme tři pokrmy denně, pětidenní pracovní týden a dvouměsíční cestu do Syrské arabské republiky za účelem výkonu služeb pro Ministerstvo obrany Ruské federace," cituje deník jeden z inzerátů.

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy