Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Drážďanech: Proti rasismu protestovaly tisíce lidí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Drážďany - Několik tisíc lidí se dnes sešlo na demonstraci proti rasismu a nesnášenlivosti v saské metropoli Drážďanech. Akce s názvem Herz statt Hetze (Srdce místo štvaní) se konala den po výročním protestu příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), informovala agentura DPA.

Manifestace se zúčastnil mimo jiné starosta Drážďan Dirk Hilbert. Shromážděné vyzval, aby bojovali proti obrazu města, který se snaží vytvořit příznivci protiislámské a protiimigrační Pegidy. Obyvatelé metropole podle něj nesmí přenechat ulici těm, kteří ji zneužívají "ke štvaní a rasismu". Podporovatele Pegidy označil Hilbert za "samozvané vlastence" a "odpůrce naší demokracie a našeho státu".Protest přišel podpořit také saský premiér Stanislaw Tillich, podle kterého jsou lidé kolem Pegidy "malou, velmi zlou a hlasitou menšinou".Podle listu Sächsische Zeitung se na dnešní demonstraci na náměstí před mariánským kostelem sešlo 6000 až 8000 lidí.Původně se akce měla uskutečnit ve stejný den jako pochod příznivců Pegidy. Protiislámské hnutí ale nakonec kvůli sporům o shromažďovací místa svoji akci uskutečnilo o den dříve.Druhé výročí vzniku Pegidy si v neděli před Semperovu operu v Drážďanech přišlo připomenout kolem 8000 lidí.Pegida vznikla na podzim 2014 a vrchol obliby zaznamenala v lednu 2015, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo zhruba 20.000 lidí. Odnože hnutí vznikaly i v dalších německých městech, například v Lipsku, Berlíně či Kolíně nad Rýnem.

Témata:  Německo demonstrace v Německu uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy