Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bratr údajného teroristy Bakra se chce mstít. Přijede do Evropy jako uprchlík

Syřan podezřelý z terorismu v Chemnitzu.
Syřan podezřelý z terorismu v Chemnitzu.
Foto: Polizei Sachsen

Berlín/Damašek – Německému serveru Deutsche Welle (DW) se podařilo získat rozhovor s bratrem Džábira Bakra, který měl v Německu status uprchlíka a který podle policie zřejmě plánoval teroristický útok na jedno z berlínských letišť. Po zadržení se oběsil ve své cele. Jeho bratr teď slibuje pomstu.

Mladý Syřan Džábir Bakr (22) byl zatčen poté, co na něj upozornili další tři Syřané, kteří jsou nyní v Německu oslavováni jako hrdinové. Ti ho svázali a následně předali policii. Právě jim teď bratr mrtvého posílá výhružný vzkaz.

„Moje reakce jako Araba je pomsta," řekl pro DW Alaa Bakr (30). Když byl vyzván, aby objasnil, co tím myslí, řekl: „Chápete mě. Nemám k tomu už co říct. Přijedu jako uprchlík..."

Poté, co byl Džábir nalezen v cele mrtvý, řekl jeho bratr pro DW, že je přesvědčený, že byl jeho bratr nevinný. „Já jsem ho vychoval. Vím, jaký byl. Není terorista," tvrdil s tím, že se mu jeho bratr už dříve svěřil, že se jej imámové v berlínských mešitách snaží zradikalizovat.

„V Německu se mu nějakou dobu pokoušeli vymýt mozek," přiznal bratr mrtvého Syřana, podle kterého je ale „důležité vědět, že to bylo jen na krátkou dobu a nepodařilo se jim to, protože kdyby ano, tak by letěl zpět do Sýrie a nikdy se už nevrátil".

„Ujišťuji vás, že Džábir nebyl terorista a nebyl členem Islámského státu," tvrdí Alaa Bakr, který už podle svých slov požádal Německo, aby mu tělo bratra vydalo. Oznámil také, že podnikne opatření „proti policejnímu oddělení Saska".

„Německá policie ho zabila. Chci žalovat policii v Německu ve státě Sasko," tvrdí Alaa Bakr, kterž je ženatý a který žije se svou rodinou, rodiči a sourozenci v Rif Dimashq poblíž Damašku. Podle Bakra je jeho bratr je mučedníkem, na kterého je rodina pyšná.

Němečtí politici sebevraždu Džábira Bakra označili za fiasko a tragédii. Syřan se podle saských úřadů oběsil ve středu večer ve vazební věznici v Lipsku na vlastní košili. Ministr vnitra Thomas de Maizière vyzval k urychlenému vyšetření případu. Podle Bakrova obhájce se o riziku sebevraždy vědělo. Saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow ale tvrdí, že psycholožka při přijetí Bakra do věznice akutní riziko sebevraždy nezjistila.

Německá agentura DPA s odvoláním na své zdroje uvedla, že Bakr v jednom výslechu trojici mužů, kteří jej zadrželi, obvinil z toho, že o jeho teroristických plánech věděli. Za jak věrohodné toto tvrzení nejvyšší státní zástupce považuje, jeho úřad odmítl sdělit. Nikdo další ale zatím nebyl zatčen. V bytě Bakra, který měl v nájmu byt v Chemnitzu, kde policie našla 1,5 kilogramu výbušných látek.

Témata:  Německo terorismus Džábir Bakr

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy