Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská duma schválila Putinův dekret o plutoniu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko-americká dohoda z roku 2000 o likvidaci plutonia byla pozastavena. Nařízení prezidenta Vladimira Putina dnes schválila dolní komora ruského parlamentu.

Putin svůj krok vysvětlil zásadní změnou okolností a vznikem ohrožení strategické stability v důsledku postoje Spojených států, jejich neschopnosti dostát splnění přijatých závazků z mezinárodních smluv ohledně likvidace přebytečného plutonia a nezbytností přijmout bezodkladné kroky na obranu bezpečnosti Ruska. Pro prezidentův dekret hlasovalo 445 ze 450 poslanců dumy.

Washington nad krokem Moskvy vyjádřil zklamání. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov nicméně řekl, že ruské plutonium, které již není nezbytné k zajištění obrany, zůstane mimo zbrojní aktivity.

Na washingtonském summitu o jaderné bezpečnosti na jaře 2010 se obě velmoci dohodly na likvidaci svých zásob plutonia. Každá země se měla zbavit 34 tun vysoce radioaktivního plutonia, což by podle expertů stačilo k výrobě 17.000 jaderných bomb.

Experti připomínali, že podpis dohody nemusí znamenat, že obě strany své zásoby plutonia skutečně zlikvidují. Obě země dojednaly likvidaci podobného množství plutonia už v roce 2000, dohoda ale nikdy nevstoupila v platnost.

Témata:  Rusko jaderný materiál USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy