Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko posiluje své jednotky. Podle NATO za dva týdny zahájí boj o Halab

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva/Oslo – NATO se domnívá, že Rusko posiluje své jednotky pro závěrečnou bitvu o Halab. K Sýrii už se údajně z ruských válečných lodí přesunují útočná letadla.

Plavidla jsou nyní poblíž Norska, jehož armáda zveřejnila snímky pořízené hlídkovacím letadlem. Norská armáda zveřejnila snímky, na nichž je vidět flotila ruských válečných lodí plujících v mezinárodních vodách u Norska.

Mezi nimi je i jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov a křižník Petr Veliký. Zachyceny byly u ostrova Andoya u severního Norska. Norské sdělovací prostředky oznámily, že Rusko informovalo norskou armádu, že válečné lodě jsou na cestě do Středozemního moře.

Ruská agentura TASS už v červenci oznámila, že Admirál Kuzněcov bude nasazen do operací v Sýrii v období od října do ledna. Má na ní být 15 bojových letounů Su-33 a MiG-29K a více než deset vrtulníků Ka-52K, Ka-27 a Ka-31.

Jeden z nejmenovaných diplomatů NATO varoval, že podobné manévry už nějakou dobu svět neviděl. „Jde o největší nasazení od konce studené války, přesunují celou Severní flotilu a většinu Baltské flotily. Nebude to přátelská zastávka v přístavu. Za čtrnáct dní budeme svědky vystupňovaných útoků na Halab," citovala ho agentura Reuters.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy