Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jakékoli použití nukleárních zbraní přijde drtivá a účinná odpověď, varují USA Severní Koreu

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – USA varovaly Severní Koreu kvůli případným jaderným útokům. Americký ministr obrany Ashton Carter dnes KLDR vzkázal, že Washington na jakýkoli útok na americké spojence či použití jaderných zbraní drtivě odpoví.

Carterův kolega John Kerry, který je šéfem americké diplomacie, řekl, že Washington chce nasadit dříve přislíbený protiraketový systém THAAD v Jižní Koreji co nejdříve.

Oba ministři ve Washingtonu uspořádali jednání se svými jihokorejskými protějšky o aktuální severokorejské hrozbě. Jednalo se také o posílení odstrašujícího potenciálu amerických jaderných zbraní pro obranu Jižní Koreje.

Soul se snaží utlumit volání jihokorejských konzervativců, kteří požadují vyvinutí vlastního jaderného arzenálu.

„Americký závazek bránit Jižní Koreu je nezpochybnitelný," řekl Carter. „Není pochyb o tom, že jakýkoli útok na Ameriku či její spojence, bude poražen, ale také na jakékoli použití nukleárních zbraní přijde drtivá a účinná odpověď," dodal.

Témata:  USA Ashton Carter Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy