Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak „re-integrovat" džihádisty prchající z Mosulu? Smažeme vaše dluhy a dáme vám bydlení, navrhují švédská města

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Lund – Džihádistům se švédskými pasy, kteří bojovali v řadách Islámského státu a kteří se vracejí ze Středního východu, některé z tamních měst zvažují, že jim nabídnou proplacení kurzů autoškoly, poskytnou bydlení a dokonce by jim mohly smazat jejich dluhy. Informuje o tom server Breitbart s odkazem na švédská média.

Několik obcí ve Švédsku vymýšlí plány, jak „re-integrovat" vracející se džihádisty, kteří prchají z Blízkého východu v reakci na to, že iráčtí a kurdští vojáci zahájili útok na pevnost Islámského státu - Mosul.

Například úřady středověkého města Lund, které se už dříve potýkalo s navrátilci, tvrdí, že by s někdejšími bojovníky IS mělo být zacházeno stejným způsobem jako s lidmi, kteří opustili scénu organizovaného zločinu. V praxi to znamená, že bude třeba zhodnotit potřeby vracejících se džihádistů a pak jim pomoci se zajištěním, zaměstnání a každodenní péče, kterou budou potřebovat.

Obecní koordinátorka proti extremismu Anna Sjöstrandová řekla: „Někdo nás může kritizovat, ale myslím, že by měli dostat stejnou pomoc jako ostatní, kteří u nás pomoc hledají. Nemůžeme říci, že proto, že udělali špatné rozhodnutí, nemají právo se vrátit a žít v naší společnosti."

Sjöstrandová a město tak reagují na zprávu Národní koordinačního centra proti násilnému extremismu, která radí, jak mohou být teroristé „znovu začleněni" do švédské společnosti za pomoci finanční podpory státu.

Autor zprávy, Christoffer Carlsson, řekl rádiu Sverige, že jde „o přímou otázku hospodářských a hmotných záležitostí". „Musíme je znovu začlenit zpět na trh práce, možná budou potřebovat řidičský průkaz, odpuštění dluhů a bydlení," vysvětluje.

„Když lidé odejdou [od extremistické skupiny], chtějí začít někde jinde, ale pokud nemají prostředky, jak to udělat, bude to pro ně obtížné," uvádí odborník. Bez této podpory, která má bát financována švédskými daňovými poplatníky, podle něj existuje velké riziko, že „džihádisté nebudou schopni opustit extremistické prostředí a spadnou zpět".

Rádio Sveriges uvádí, že švédská města Borlänge, Malmö a Örebro také uvažují o tom, že do praxe zavedou doporučený postup Carlssonona, jak se vypořádat s bojovníky, kteří se vracejí.

Samospráva města Örebro přitom už na začátku roku byla kritizována za to, že nabídla stáž a školení dvěma mužům, kteří bojovali v řadách IS v Sýrii. Muži se poté rozhodli vrátit do Sýrie, kde byli zabiti v boji.

Magnus Norell, výzkumník specializující se na Střední východ a terorismus, naopak říká, že úřady by neměly zacházet s islamismem stejným způsobem jako s jinými druhy extremismu. Varuje, že pokud nedojde k potrestání teroristů, kteří se vracejí, bude to motivovat lidi, aby i nadále cestovali kvůli džihádu do zahraničí.

„Islámský extremismus je nyní nejnebezpečnější hrozbou a vyžaduje mnohem rozhodnější zásahy ze strany politiků a orgánů," řekl Norell po teroristických útocích v Paříži loni v listopadu.

Témata:  Švédsko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy