Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Městské byty dostanou přednostně migranti. Politici schválili nová pravidla

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Enköpings (Švédsko) – Politici ve švédském městě Enköpings tento týden schválili návrh, který umožní tamní samosprávě vyhradit volné byty ve vlastnictví městské realitní společnosti (EHB) pro migranty. Švédové na čekací listině tak budou muset čekat ve frontě na byty podstatně déle, než se očekávalo, protože v nadcházejících měsících, bude většina prázdných bytů ve vlastnictví Enköpingsu přiděleny migrantům, kteří získají povolení k pobytu.

„Jsme v těžké situaci, protože tu máme velmi mnoho lidí, kteří hledají bydlení. Ale máme povinnost poskytovat bydlení nově příchozím uprchlíkům," říká radní sociálně demokratické strany Helena Proosová.

Enköping hledal ubytování pro migranty od března tohoto roku, kdy vstoupil v platnost zákon vyžadující, aby všechny obce přijaly migranty a zajistily pro ně bydlení. Místní rada požádala soukromé majitele domů, aby se vzdali svých nemovitostí, ve kterých trvale nežijí, ale zájem byl doposud jen velmi malý, uvedl server Breitvart s odvoláním na Enköpings Mail.

Než přišla změna pravidel, měl EHB povinnost nabídnout migrantům pouze pět procent bytů, které vlastní. Podle nové směrnice bude místní vláda moci využít všechny z nich. Starosta Peter Lund však uvádí, že i když oficiálně může obec všechny byty přidělit migrantům, v praxi to podle něj nebude nezbytné.

Radní Helena Proosová dodala, že v nadcházejících měsících bude muset být většina bytů vyčleněna pro přistěhovalce, dodala však, že se budou konat pravidelné schůzky zástupců obcí a EHB, na kterých se bude diskutovat o tom, kdo dostane byty, které se uvolní.

„Pokud například EHB dá k dispozici zbrusu nový bytový dům, pak není fér, aby si obec nárokovala každý jednotlivý byt. Něco takového by mohlo nepříznivě ovlivnit integraci v Enköpings," varovala politička.

Uznává, že přidělování bytů migrantům znamená, že lidé, kteří jsou na čekací listině EHB budou muset na bydlení čekat déle. „Chápu, že tu budou lidé, kteří budou zklamáni," dodala Proosová. Švédsko v důsledku velkorysé azylové a migrační politiky v zemi v posledním desetiletí zažívá dlouhoodbý nedostatek v oblasti bydlení.

Server Breitbart už v červenci informoval, že Švédsko bude muset vybudovat téměř půl milionu nových domů v příštích pěti letech, aby se vyrovnalo se s stoupající poptávkou, kterou způsobili nově příchozí. Do roku 2020 by tak teoreticky měl vzniknout jeden nový Stockholm.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy