Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelidské bombardování, sankce za Halab. V Bruselu začal summit EU

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu dnes začíná dvoudenní summit EU, na kterém se bude řešit především problém migrační vlny z Afriky a dále situace v syrském Halabu.

"Evropská unie si musí kvůli situaci okolo syrského Halabu nechat otevřené všechny varianty, včetně možnosti uvalení sankcí," řekl při příchodu na dnešní summit předseda Evropské rady Donald Tusk. "Dnešek není o rozhodnutí," upozornil ale také.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu do budovy Rady EU označila ruské bombardování severosyrského Halabu za "zcela nelidské". Vyzvala k tomu, aby bojující strany uzavřely příměří na dostatečně dlouho dobu, aby bylo možné dopravit civilistům v obléhaném městě humanitární pomoc.

Návrh závěrů nynějšího summitu také jednoznačným způsobem odsuzuje útoky režimu prezidenta Bašara Asada a jeho spojenců, především Ruska. Také britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová, pro kterou je dnešní unijní summit premiérou, vyzvala při příchodu v souvislosti s děním v Sýrii k jednotnému a tvrdému postupu EU vůči Rusku.

Témata:  Donald Tusk EU Sýrie Theresa Mayová Rusko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy