Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před Koloseum demonstrovaly tisíce muslimů, zpívaly Alláhu Akbar

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.greatbuildings.com

Řím – Před římským Koloseem se v pátek na protest shromáždily tisíce muslimů. Těm se nelíbilo, že italské úřady zavřely řadu takzvaných „garážových mešit", aby zabránily mladým lidem v radikalizaci. Informuje o tom server Breitbart.

Muslimská komunita v Římě vybrala známé Koloseum, celosvětový symbol křesťanského pronásledování a mučednictví, aby demonstrovala proti policejním zátahům na nelegální místa, kde probíhají muslimské bohoslužby.

Jeden z tamních imámů vedl skupinu zpěvem slov „Alláhu Akbar", což v překladu znamená „Bůh je veliký" a u toho se klaněl. Mnoho římských občanů bylo podle serveru protestem viditelně znepokojeno. Došlo k němu jen krátce poté, co Islámský stát ve svých propagandistických videích opakovaně použil obrazy Kolosea a hrozil, že dobude Řím a „Křižáky".

Zdroj: YouTube

 

V reakci na to italská policie před dvěma měsíci vyčlenila perimetr kolem Kolosea, kde byla zavedena přísnější bezpečnostní pravidla. Kolem Kolosea byly nainstalovány nove vjezdové brány, které umožňují lepší dohled a kontrolu ze strany donucovacích orgánů, uvedl římský policejní šéf Nicolo D'Angelo.

Bangladéšské islámská skupina s názvem Dhuumcatu údajně organizovala demonstraci proto, že policie uzavřela v posledních několika měsících tři improvizované mešity v Římě.

Italský ministr vnitra Angelino Alfano už v srpnu řekl, že „mini mešity v garážích" by neměly být povoleny, protože jsou pak obtížně kontrolovatelné a hrozí tam zvýšené riziko radikalizace.

Až do teď přitom Itálie byla vůči útokům ze strany islámských teroristů odolná a na celém světě byla dávána za vzor pro boj proti terorismem. Z části kvůli její ochotě deportovat zradikalizované jednotlivce, kteří jsou považováni za hrozbu pro národní bezpečnost.

Obhájci italských protiteroristických opatření poukazují, že jsou nezbytným prostředkem k zachování národní bezpečnosti. V průběhu minulého roku tak úřady deportovaly celou řadu radikálních imámů. Jen od začátku roku Itálie vyhostila celkem 56 islámských extremistů, v součtu s rokem minulým jich bylo deportováno celkem 122.

Témata:  Itálie muslimové Koloseum Řím

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy