Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad chtěl sabotovat návštěvu dalajlámy. Neuvěříte jak

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Neuvěřitelným způsobem se pokusil Hrad sabotovat návštěvu tibetského duchovního vůdce dalajlámy na Hradčanském náměstí. Podle časopisu Respekt se lidé kolem prezidenta pokusili svolat na náměstí velké hasičské cvičení.

Dalajláma svou návštěvou vyvolal větší pozdvižení, než by kdo dopředu tušil. Prezident, premiér a předsedové Sněmovny a Senátu podepsali prohlášení, kterým se Česko sklonilo před Čínou, a to jen proto, že se ministr kultury Daniel Herman s dalajlámou setkal.

Hrad podle Hermana také ministra údajně vydíral. Měl mu oznámit, že pokud se s tibetským duchovním sejde, bude vyškrtnut jeho strýc Jiří Brady ze seznamu lidí, kteří měli 28. října dostat státní vyznamenání. Osmaosmdesátiletý Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě. To ale Hrad popírá.

Hrad také zakázal vystoupit dalajlámovi u sochy T. G. Masaryka, kde například hovořil Miloš Zeman s bojovníkem proti islámu Martinem Konvičkou. Pódium pro duchovního proto postavili organizátoři na nádvoří Salmovského paláce.

Lidé kolem prezidenta ale podle Respektu plánovali další sabotáž. Výstupu duchovního se měli pokusit zabránit neotřelou metodou, uspořádat na náměstí narychlo cvičení hasičů.

Časopis uvádí, že Hrad chtěl do "role zlého muže" postavit šéfa českých hasičů generálmajora Drahoslava Rybu. Toho lidé od prezidenta požádali, aby zábor náměstí zajistil. Ryba chtěl cvičení uskutečnit, celou věc ale zastavil ministr vnitra MIlan Chovanec.

Témata:  H. H. Dalajlama Milan Chovanec Pražský Hrad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy