Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské ženy znovu demonstrovaly kvůli možnému zpřísnění potratového zákona

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava – Do polských ulic opět vyšly stovky žen v černém, které daly najevo svůj nesouhlas s možným zpřísněním již tak tvrdého potratového zákona. Podobný protest se uskutečnil již v neděli. Kromě Polska se dnes demonstrovalo třeba také v Bruselu.

Současný zákon o interrupcích platí v silně katolickém Polsku od roku 1993 a patří mezi nejvíce restriktivní v Evropě. Umožňuje umělé přerušení těhotenství ve třech případech: když je ohrožen život nebo zdraví matky, jestliže prenatální vyšetření odhalí nevratné poškození plodu, anebo když je otěhotnění důsledkem znásilnění nebo incestu.

Polský parlament sice na počátku října odmítl návrh zákona, který by potraty umožnil jen v takovém případě, kdy by byl ohrožen život matky, předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński ale následně prohlásil, že by chtěl podmínky umělého přerušení těhotenství přece jen zpřísnit.

Kaczyński by rád, aby i taková těhotenství, kdy je plod těžce poškozen, končila porodem. Demonstrující ženy ale s žádným dalším omezováním podmínek potratů nesouhlasí a dožadují se, aby o těhotenství a plánování rodičovství mohly rozhodovat samy.

„Mám dceru a chtěla bych, aby žila ve svobodné zemi a aby nemusela přijímat rozhodnutí, se kterými nesouhlasí," uvedla jedna z účastnic protestu. Další pak prohlásila, že vnoučata nemá, ale že chce, aby se jednou narodila zdravá. Upozornila také na to, že stát nijak nepomáhá rodinám, které pečují o postižené děti.

„Vedle děloh máme i mozky," citoval deník Rzeczpospolita jeden z nápisů na transparentech, které ženy vyvěsily během protestu ve Varšavě. Na dalších se mimo jiné dožadovaly doktorů místo prokurátorů, ukončení vměšování církve do politiky či zastavení barbarství páchaného na ženách. „Nikdo by neměl rozhodovat za nás," řekla podle televize TVN24 jedna z demonstrujících.

Témata:  Polsko potraty Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy