Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská letadlová loď může posílit útoky na civilisty, varuje NATO

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Brusel - Jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov, která nyní míří do Středozemního moře, může být podle NATO využita k posílení útoků na civilisty v Halabu.

Ruská letadlová loď se do východního Středomoří vydala v polovině měsíce v doprovodu raketového křižníku Petr Veliký a protiponorkových lodí Severomorsk a Viceadmirál Kulakov.

"Obáváme se, že skupina s letadlovou lodí bude moci sloužit jako platforma k posílení útoků na civilisty," řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens  Stoltenberg před středečním a čtvrtečním jednáním ministrů obrany aliančních zemí v Bruselu.

Ruská federace má podle generálního tajemníka NATO právo operovat se svými vojenskými plavidly v mezinárodních vodách. Aliance podle něj pohyby bojové skupiny kolem Admirála Kuzněcova rutinním a uměřeným způsobem sleduje. Je podle něj na jednotlivých zemích aliance, zda ve svých přístavech umožní ruským lodím nabrat zásoby a doplnit palivo.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy