Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva se brání: Naše letadlová loď na Halab nezaútočí

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva - Obavy NATO, že se ruské lodě mířící do Středozemního moře připojí k útokům na město Halab, jsou podle ruské diplomacie absurdní. V Sýrii zatím pokračuje vyšetřování včerejšího náletu na školu v provincii Idlib.

Dětský fond OSN (UNICEF) se domnívá, že středeční nálet v provincii Idlib, při němž byla zasažena škola a zabito několik desítek civilistů, je vůbec největší útok na školu v Sýrii od začátku války v této zemi v roce 2011.

Syrská civilní obrana a exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) dnes zveřejnily novou bilanci, podle níž ve středu ve vesnici Hás v Idlibu zemřelo 35 civilistů. Bylo mezi nimi 22 dětí a šest učitelů. Bomby zasáhly část obývanou civilisty včetně školy. Výkonný ředitel UNICEF Anthony Lake to dnes označil za úděsné.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes reagovalo na středeční výrok generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Řekl, že skupina lodí okolo ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov může být použita k intenzivnějším útokům na civilisty v Halabu. Ruská agentura RIA dnes citovala Andreje Kelina z ruského ministerstva zahraničí, podle nějž se NATO obává zbytečně. "Naše bojová skupina je ve Středozemním moři. Naše lodě tam byly vždy," řekl Kelin.

Stálý zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin ve středu kritizoval koordinátora humanitárních operací OSN Stephena O'Briena za jeho výroky o Halabu. O'Brien Rusko a syrskou armádu obvinil z bombardování východního Halabu, aniž upozornil na to, že nálety jsou už několik dní zastaveny, řekl Čurkin. "Máte-li informaci o jakémkoli raketovém nebo bombovém útoku, poskytněte ji," sdělil Čurkin.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie NATO (Severoatlantická aliance) Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy