Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí pokračovat v reformách, tvrdí Schäuble

EU
EU
Foto: Pixabay

Bratislava - Členské země Evropské unie musejí podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho pokračovat ve strukturálních reformách, protože odkládání nepopulárních řešení znamená horší následky v budoucnu.

Schäuble to dnes řekl na mezinárodní konferenci GlobsecTatra Summit v Bratislavě. Vyslovil se rovněž pro silnější angažmá EU pro nastolení stability v regionech u hranic evropské osmadvacítky.

"Nutně potřebujeme v EU strukturální reformy. Naneštěstí, mnozí by upřednostnili odložení těchto rozhodnutí. Každý politik se pokouší odkládat nepohodlná řešení, ale zpoždění dnes jen znamená více bolesti zítra," uvedl Schäuble, podle kterého unie potřebuje zlepšit svou konkurenceschopnost.

Podle německého ministra financí státy udělaly mnoho pro stabilizaci eura, ale musejí pokračovat v práci s cílem minimalizace rizik v bankovním sektoru a v otázce nastolení unie kapitálových trhů.

Dodal, že členské země EU by se rovněž měly držet dohodnutých rozpočtových kritérii, která zajišťují stabilitu v eurozóně. Monitorování rozpočtů zemí platících eurem by podle něj mohl místo Evropské komise částečně vykonávat Evropský stabilizační mechanismus.

Témata:  EU Wolfgang Schäuble

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy