Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico poblahopřál Česku ke státnímu svátku

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico blahopřál České republice ke státnímu svátku výročí vzniku Československa v roce 1918.

Fico dnes novinářům řekl, že vztahy mezi ČR a Slovenskem nikdy nebyly tak přátelské a dobré jako v současnosti. Slovensko si založení Československa státním svátkem nepřipomíná.

"Velmi se těším, že od přátelského rozdělení Československa 1. ledna 1993 patří Češi a Slováci k nejbližším. Prakticky všechny průzkumy potvrzují, že vnímáme Českou republiku jako nejbližší zemi a občany České republiky považujeme za lidi, kteří jsou nám srdcem, mentalitou a dalšími vlastnostmi absolutně blízcí," řekl Fico.

Fico dnes také kritizoval svého italského kolegu Mattea Renziho za výroky, kterými pohrozil Evropské unii, že jeho země přestane platit do unijního rozpočtu, pokud jí státy EU nepomohou s uprchlíky. Fico zároveň řekl, že slovenské předsednictví chce na prosincový summit zemí EU předložit kompromisní návrh ohledně řešení dopadů migrace.

"Povinné kvóty jsou politicky mrtvé. Je třeba připomenout každému, i panu premiérovi Renzimu, že ze 160.000 migrantů, kteří měli být přerozděleni, bylo rozděleno jen pár (tisícovek). Za to snad nenese odpovědnost Slovensko, Česko, Maďarsko nebo některé další země. Jednoduše je to selhání konceptu povinných kvót," řekl Fico.

Bratislava od začátku odmítá přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót. Fico řekl, že Slovensko chce na summitu zemí Evropské unie předložit návrh, aby každá země sice musela přispět k řešení migrační krize, ale způsob pomoci by si mohla zvolit sama.

Témata:  Robert Fico Matteo Renzi 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy