Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit s Kanadou bude, EU se dohodla na úpravěobchodní dohody CETA

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V neděli proběhne summit EU a Kanada, na němž bude podepsána obchodní dohoda CETA. Jednání se mělo původně konat ve čtvrtek, ale jeho uspořádání nebylo možné, protože belgické Valonsko odmítlo dát ke smlouvě souhlas.

Cestu k podpisu dnes otevřel souhlas tří parlamentů frankofonní části Belgie, čímž belgická vláda dostala mandát, aby svůj podpis k dohodě připojila. Valonští představitelé si vymohli sliby zejména v oblasti urovnávání investičních sporů. Možné bude si kvůli nim vyžádat stanovisko Soudního dvora Evropské unie.

Změny následně potvrdily unijní země. Předseda Evropské rady Donald Tusk se poté s kanadským premiérem Justinem Trudeauem dohodli, že CETA bude podepsána v neděli. "Mise skončena! Právě jsem se dohodl s premiérem Justinem Trudeauem, že tuto neděli uspořádáme summit EU-Kanada," napsal Tusk na twitteru.

"S potěšením mohu potvrdit, že EU je připravena podepsat ekonomickou a obchodní dohodu s Kanadou. Je to milník v obchodní politice EU," uvedl slovenský premiér Robert Fico, jehož země EU nyní předsedá.

Nejvýznamnější částí dohody je odstranění či omezení cel. Menší evropské společnosti by tak mohly výrazně ušetřit a získat lepší přístup ke kanadskému trhu. Očekává se, že Evropané by měli na výběr z širší nabídky výrobků za stejné či nižší ceny, vysvětluje EurActiv.cz.

Témata:  EU Kanada

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy