Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi Británií a Francií: Kdo se postata o 1500 uprchlických dětí z Calais?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Francie tento týden odvezla přes 5000 migrantů z tábora u Calais, vášně ale budí fat, že mezi nimi bylo i 1500 mladistvých bez doprovodu dospělého. Ti jsou nyní v uprchlických centrech. Podle Paříže by za ně měla převzít odpovědnost také Británie.

IfBritské premiérce Therese Mayové to řekl francouzský prezident François Hollande.  "Mluvil jsem včera s britskou premiérkou a stejně tak (francouzský ministr vnitra) Bernard Cazeneuve mluvil se svou britskou kolegyní, aby Britové šli do (uprchlických) center s mladistvými, přijali svůj díl zodpovědnosti a přivítali je v Británii," řekl dnes Hollande.

Londýn před časem přistoupil na to, že přijme stovky nezletilých migrantů z tábořiště u Calais. Podle francouzských úřadů Londýn z nyní již zrušené Džungle zatím přijal jen 274 dětí.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová ale ve čtvrtek uvedla, že za ochranu mladistvých z tábora zodpovídá hlavně Francie. "Udělali jsme práci za Brity, když jsme se postarali o dospělé," reagoval ředitel francouzského úřadu pro migraci Pascal Brice.

K soucitu s dětmi které pobývaly v táboře u Calais, dnes vyzvala i dcera zesnulého Nicholase Wintona. Poskytnout útočiště těmto dětem by podle Barbary Wintonové bylo "tím nejvhodnějším způsobem", jak uctít památku jejího otce. "Existují paralely mezi Británii v předvečer druhé světové války a Británií dneška. I tehdy se ozývaly nespokojené hlasy, ale nakonec se pro zranitelné mladé uprchlíky podařilo najít domovy," poznamenala Wintonová.

Hollande dnes na západě Francie slíbil, že po táboře u Calais úřady zruší i tábořiště na severovýchodě Paříže, ve kterém nyní žije 2000 až 2500 migrantů.

Témata:  uprchlíci François Hollande Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy