Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střední Itálie se opět otřásla. Zemětřesení mělo sílu 6,6 stupně

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím - Střední Itálii dnes zasáhlo další silné zemětřesení. Jeho epicentrum bylo zhruba 68 kilometrů jihovýchodně od Perugie, ohnisko otřesů přístroje zaznamenaly v hloubce 108 kilometrů.

Podle americké geologické služby USGS mělo zemětřesení sílu 7,1 stupně, později však intenzitu snížila na 6,6 stupně. Evropská seizmologická agentura EMSC naměřila 6,7 stupně

BBC informuje, že se v oblasti zřítilo několik budov, zatím však nejsou žádné informace o obětech na životech či o celkových škodách, které zemětřesení napáchalo. Ve městě Tolentino vytáhli záchranáři z trosek tři živé osoby. Podle agentury byly zraněny desítky lidí.

Mezi desítkami zraněných zřejmě nejsou Češi. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. "Zatím to nevypadá, že by byli poblíž nějací čeští turisté," uvedla mluvčí ministerstva. České velvyslanectví v Itálii ovšem dále sleduje vývoj situace v zasažené oblasti.

Agentura ANSA uvedla, že otřesy byly cítit v Anconě a ve Florencii, zejména ve vyšších patrech budov. Na některých místech bylo přerušeno telefonické spojení. V Římě úřady z preventivních důvodů zastavily provoz na dvou centrálních linkách podzemní dráhy.

Představitel regionální civilní ochrany Cesare Spuri sdělil, že z řady měst a obcí přicházejí zprávy o zřícených budovách. V historickém městečku Norcia, které se nachází v blízkosti epicentra nových otřesů, se zřítily dva kostely, včetně katedrály svatého Benedikta, uvedla ANSA.

Starosta vesnice Arquata Aleandro Petrucci řekl, že celá obec je po dnešním zemětřesení zničená. "Arquata už neexistuje, všechno spadlo," citovala jej média. Tato vesnice utrpěla vážné škody už při zemětřesení z 24. srpna.

Podobně je na tom obec Ussita, kterou už zdevastovaly středeční otřesy. "Je to katastrofa, katastrofa!" řekl agentuře ANSA starosta Marco Rinaldi. "Spal jsem v autě a viděl jsem peklo," dodal.

Zemětřesení bylo přitom z Itálie hlášeno i v minulých dnech. Způsobilo rozsáhlé materiální škody, jeden člověk zemřel a tisíce lidí byly evakuovány.

Předchozí zemětřesení z tohoto týdne zasáhlo rovněž centrální část východní Itálie, která byla katastrofou postižena i v srpnu. O život tehdy přišlo 300 lidí.

Témata:  zemětřesení v Itálii zemětřesení

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy