Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy zakladatele Pegidy. Přestěhoval se na Tenerife, úřady ho prohlásily za nežádoucí osobu

Lutz Bachmann
Lutz Bachmann
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Madrid - Zakladatel protiislámské a protiuprchlické Pegidy Lutz Bachmann se v září s manželkou přestěhoval z Kesselsdorfu u Drážďan na Kanárské ostrovy. Regionální rada španělského ostrova Tenerife ho však označila za "nežádoucí osobu".

Usnesení nemá žádné právní důsledky, podle jednoho z poslanců levicového hnutí Podemos má působit jako "očkování" proti "viru" rasismu a fašismu, který Němec reprezentuje. Místopředseda regionální rady Tenerife Efraín Medina uvedl, že Bachmann není na ostrově vítán.

Svůj odchod z Drážďan vysvětlil zakladatel Pegidy mimo jiné tím, že jeho manželka už nedokáže snášet pronásledování, kterému jsou v Německu oba údajně vystaveni.

Pegida vznikla na podzim 2014 a vrchol obliby zaznamenala v lednu 2015, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo 20 tisíc lidí. Minulý týden si výročí vzniku hnutí přišlo do saské metropole připomenout zhruba 8000 lidí.

Témata:  Lutz Bachmann Pegida

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy