Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kasparov si nebere servítky: Kritizuje Západ i Rusko. Putin je diktátor, tvrdí

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Praha/Moskva - Šachový mistr Garry Kasparov v knize Zima přichází analyzuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako představitel ruské opozice označuje šéfa Kremlu za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc.

Autor, žijící nyní v New Yorku, se v úvodu knihy vrací k rozpadu Sovětského svazu, éře prezidenta Borise Jelcina a nástupu Putina. Kritizuje z jeho pohledu vstřícný postoj Západu v čele s USA k Rusku.

"Možná si myslíte, že v Putinově 'omezené verzi diktatury', která se snaží napodobovat funkce otevřené společnosti a stereotypní útlak udržet pokud možno v zákulisí, se nezakazuje ani nepálí příliš mnoho knih. To je částečně pravda, i když jen proto, že si úřady uvědomily, jak špatně vypadají hromady hořících knih na YouTube," píše Kasparov.

Kasparov se zároveň ukazuje jako člověk, který se rozešel se svou minulostí. Bývalý člen Komunistické strany Sovětského svazu a od roku 1984 člen Ústředního výboru Komsomolu totiž o několik let později prohlásil, že "komunismus jde proti lidské přirozenosti a lze jej udržet pouze totální represí".

Garry Kasparov v roce 2005 ukončil kariéru a stal se jedním z nejvýraznějších představitelů protiputinovské opozice. Hnutí Sjednocená občanská fronta ho nominovalo do prezidentských voleb v roce 2008. Kasparov však před volbami oznámil, že kandidaturu nestihl podat kvůli vládním obstrukcím znemožňujícím mu uspořádat nezbytný formální nominační kongres. V listopadu 2014 přirovnal Putinovu "diktaturu jednoho muže" k vládě Adolfa Hitlera.

Témata:  Garri Kasparov Vladimír Putin knihy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy