Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém s nošením muslimských šátků dorazil ve velké míře do Česka

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Prvním evropským státem, který vydal zákon zakazující nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti byla v dubnu 2011 Francie. Ale již počátkem roku 2004 schválil tamní parlament zákon, který utnul okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách.

Tato právní úprava se týkala i dalších náboženských symbolů, jako jsou jarmulky nebo velké kříže. Zákon vycházel z odluky církve od státu z roku 1905.

Kdo si ve Francii zahalí v zemi obličej nějakým závojem či kuklou, riskuje pokutu až 150 eur a nařízení kurzu občanské nauky. Opatření je namířeno hlavně na muslimky. Trest i pokuta se zdvojnásobují, pokud se jedná o nezletilou dívku. Některé francouzské školy navíc zákon vztahují i na sukně dívek nebo vousy chlapců.

V červenci 2012 Francii následovala Belgie, šátek na veřejnosti je zakázáno nosit i ve Švýcarsku. V některých dalších evropských zemích, jako například Německo, je částečně zakázáno nosit šátky a další náboženské symboly ve školách či na úřadech. Ve Španělsku existuje podobný zákon v Barceloně a v několika dalších městech, stejně jako v Itálii. V Británii neexistuje plošný zákaz, ale jednotlivé instituce mají pravomoc si zavést svá vlastní pravidla. Podobný zákon mají i v Nizozemsku.

Tento problém dorazil již i do Česka, soud začne 2. listopadu

Letos v březnu jedna studentka Střední zdravotnické školy v Praze 10 podala žalobu na tuto instituci, že jí nepovolila do školy nosit hidžáb. Kvůli zákazu ze školy již v roce 2013 odešly dvě muslimské dívky. Muslimky nesměly chodit do školy v šátku zahalujícím vlasy a krk. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy.

Na jejich stranu se poté postavila ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž instituce tyto studentky nepřímo diskriminovala. Rada školy v roce 2014 školní řád upravila. Pokrývku hlavy sice nadále nepovolila, dala však ředitelce možnost udělit výjimku z náboženských důvodů.

Ministerstvo školství loni vydalo nezávaznou pomůcku pro školy, ve které uvádí, že školy by neměly plošně omezovat používání náboženských symbolů svými žáky například tím, že ve školním řádu paušálně zakážou všechny pokrývky hlavy.

Témata:  muslimové Francie školství

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy