Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI pod palbou kritiky kvůli vydání dokumentů, které by mohly ovlivnit volby v USA

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se brání nařčení, že zveřejnění dokumentů ke sporné milosti, kterou udělil exprezident Bill Clinton, bylo načasované tak, aby ovlivnilo výsledky prezidentských voleb.

FBI tvrdí, že postupoval podle zákona o svobodném přístupu k informací (FOIA), podle kterého vyřizuje tisíce takových žádostí. "Zpracovávány jsou podle pořadí," uvedl úřad.

Dodal, že pokud je o konkrétní případ požádáno nejméně třikrát, zveřejňuje dokumenty i elektronicky. "V rámci standardního postupu FOIA byly zmíněné materiály připraveny ke zveřejnění a automaticky zveřejněny ve veřejné webové čítárně FBI," uvedla federální agentura.

Tento týden v úterý pak FBI na twitteru zveřejnila materiál z dávno uzavřeného vyšetřování kontroverzní milosti.

Minulý pátek šéf FBI James Comey oznámil Kongresu nálezu nového balíku elektronické pošty, kterou bývalá ministryně zahraničí Clintonová odesílala proti pravidlům ze svého soukromého poštovního účtu.

The Washington Post poznamenal, že FBI svým postupem již podruhé za pět dní do kampaně zasáhla, ačkoli se takovému počínání obvykle snaží vyhnout. "Američané nyní hledí na FBI a vidí politickou organizaci, ne nestranický úřad - má to velké následky pro FBI i pro nás všechny," prohlásil někdejší mluvčí ministerstva spravedlnosti a podporovatel Clintonové Matt Miller.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Hillary Clintonová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy