Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pošlapávání lidských práv: Uprchlice ze slavné fotky nebude propuštěna z vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Islámábád - Afghánská uprchlice Šarbat Gulaová, kterou proslavila fotografie z roku 1985 na titulní straně časopisu National Geographic, nebude propuštěna na kauci. Rozhodl tak dnes soud v Pákistánu.

Žena byla před týdnem zadržena v Pákistánu kvůli údajně zfalšovaným identifikačním dokladům a v případě usvědčení jí hrozí až 14 let vězení.

Autor fotografie Steve McCurry prohlásil, že je ochoten udělat maximum, aby Gulaové pomohl. McCurry tvrdí, že počínaní pákistánských úřadů je nehorázným pošlapáváním lidských práv.

Pákistán se v posledních měsících zaměřil na lidi s falešnými doklady. V zemi žijí tisíce afghánských uprchlíků, kteří se snaží, aby na ně úřady nepřišly.

Gulaová prý v roce 2014 požádala o vystavení průkazu na jméno Šarbat Bibiová. Úřady nyní pátrají po osobách, které doklad vystavily, i po manželovi Gulaové.

Na fotografii, která nese název Afghánská dívka, je Gulaová vyfotografovaná jako dvanáctiletá. Snímek byl pořízen v uprchlickém táboře na severozápadě Pákistánu, kde se Gulaová ocitla po sovětské okupaci Afghánistánu.

Fotografie má poutavý příběh: když McCurry vyfotografoval vystrašenou dívku, nezeptal se jí na jméno. Sedmnáct let ji pak hledal a úspěšný byl až v roce 2002. Žila v odlehlé afghánské vesnici se svým manželem pekařem a se třemi dcerami.

Témata:  Pákistán Afghanistán muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy