Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína a Rusko chtějí vyvíjet velké tryskové dopravní letadlo

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Ču-chaj (Čína) - Čínská státní společnost Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) založila s ruskou firmou United Aircraft Corporation (UAC) společný podnik, jenž bude vyvíjet tryskové dopravní letadlo.

Stroj s širokým trupem bude konkurovat podobným letadlům západních výrobců Airbus a Boeing, kteří tomuto trhu už léta dominují. Na aerosalonu v čínském městě Ču-chaj to dnes oznámili představitelé obou firem.

Podniky již na aerosalonu představily model plánovaného letadla, které by mělo mít v základní verzi 280 sedadel a dolet až 12.000 kilometrů. Firmy ale k plánům poskytly jen málo technických podrobností a neupřesnily ani, jakým způsobem hodlají vývoj financovat. Projekt je podle analytiků velmi ambiciózní a pravděpodobně si vyžádá značné náklady.

Rusko i Čína už teď vyvíjejí menší letadla s úzkým trupem, jimiž chtějí rovněž konkurovat Boeingu a Airbusu.

"Letoun s širokým trupem je mimořádně komplikovaným produktem, jehož vývoj vyžaduje značnou kvalifikaci," řekl podle agentury Reuters jeden z představitelů společnosti COMAC. Dodal, že společný podnik bude sídlit v Šanghaji a zahájí provoz ještě v letošním roce.

Témata:  Čína Rusko letectví a letadla

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy