Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už je toho moc: Američané jsou unavení a vystresovaní volební kampaní

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Kampaně obou hlavních kandidátů na prezidenta USA, demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa, se stále vyostřují. Podle psychologů už začínají být voliči unaveni.

Mnozí lidé už chtějí, aby vše skončilo. "Se scénářem očekávaného pádu do beznaděje, který proti sobě kandidáti používají, není vůbec divu, že jsou lidé vyčerpaní," prohlásil podle stanice WSPA politolog Jeffrey Peake. Dodal, že i on sám je ze všeho unaven. "Lidé sami nejsou zcela spokojení s výběrem, což podle mě celý problém ještě zvětšuje. Dalším problémem je, že volby u nás trvají příliš dlouho," řekl Peake.

Voliči mu dávají za pravdu. "Nepamatuju si žádný jiný rok, kdy bych byl tak nerozhodný v tom, koho bych měl volit," řekl Larry De Camp z Ohia. "Dostávám od demokratů zprávy SMS, abych šel volit," uvedl Justin Lewis ze Severní Karolíny s tím, že textovky chodí stále častěji. Trump s Clintonovou nevyužívají k agitaci jen internet, telefonáty či textové zprávy, ale vysílají i dobrovolníky, kteří chodí od domu k domu.

Letošní kampaň média dlouhodobě označují za nejvíce vyhrocenou a nejagresivnější za poslední roky. Provází ji ostré výpady, urážky, ale také skandály.

Zatímco Trumpův štáb se snaží z problémů demokratky vytěžit maximum ve svůj prospěch, na poslední chvíli nečekaně bránící se Clintonová se pokouší minimalizovat ztráty. Její tým tak ještě více upozorňuje na to, co činil po celou kampaň - že Trump nemá žádnou dlouhodobou strategii, že často mění názory a že se chová nepředvídatelně.

O miliardářovi jako nekontrolovatelném kandidátovi podle magazínu New York hovoří mimo záznam i Trumpův štáb. Podle nich si Trump stále ještě neuvědomil sílu hnutí, které za ním stojí a které je větší než on sám.

"Nedávno jsem se na něj pěkně naštvala," prohlásila o magnátovi jeho volební manažerka Kellyanne Conwayová. "Řekl, že si myslí, že vyhrajeme, pokud ne, bude to také v pořádku. A já mu odpověděla: 'To není v pořádku! Tohle nesmíš říkat! Tvůj účet za čistírnu je jako roční plat lidí, kteří přišli na tvé mítinky, oni ti věří!'" dodala magazínu New York.

Sám Trump se ale oficiálně k možné prohře příliš vstřícně nestaví. Pohrozil, že volby nemusí uznat, pokud se neodehrají naprosto čistě. Takové prohlášení sice vyvolalo mezi mnohými Američany šok, neboť uznání porážky patří k tradicím voleb, zároveň ale vyburcovalo Trumpovy příznivce, kteří připravují pro volební úterý občanské hlídky. To se nelíbí demokratům, kteří takové plány jako možný nátlak na voliče v několika státech napadli u soudu.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy