Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové chystají protest v Jakartě, policie rozmístila v ulicích obrněná vozidla

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Jakarta - Fundamentalistické muslimské skupiny svolali na pátek do indonéské metropole demonstraci proti křesťanskému guvernérovi města. Tamní policie nic neponechává náhodě a v ulicích už rozmítila obrněné vozy.

Guvernér Basuki Tjahja Purnama je první etnický Číňan stojící v čele desetimilionové indonéské metropole. Etničtí Číňané tvoří o něco více než jedno procento převážně muslimské populace Indonésie.

Purnama je ale po desetiletí blízkým spojencem indonéského prezidenta Joka Widoda. Kritici Widoda obviňují, že se nesnaží nepřátelskou rétoriku proti Purnamovi utlumit. "Tyto projevy nenávisti budou pokračovat, pokud nebude Widodo jednat, a Indonésie bude jinou, méně tolerantní zemí, kde budou menšiny pronásledovány," uvedla Human Rights Watch.

Widodo vyzval nespokojence, aby demonstrovali pokojně. V ulicích Jakarty má být preventivně nasazeno 16.000 policistů a 2000 vojáků. Podle policejních odhadů by počet demonstrantů mohl dosáhnout 100.000, organizátoři z militantní Fronty obránců islámu doufají v půlmilionovou účast.

Většina obyvatel Indonésie praktikuje umírněnou formu islámu. Radikálové z Fronty obránců islámu jsou ale z minulosti známí častými útoky na noční bary a zábavní podniky v Jakartě, které označují za "hnízda neřesti".

Jakartský guvernér Purnama, který by ve volbách v roce 2019 mohl kandidovat na viceprezidenta společně s Widodem, je velmi oblíbený u příslušníků střední třídy v Jakartě. Svým protikorupčním tažením si ale nadělal nepřátele. Guvernér rovněž vyhnal z Jakarty tisíce nejchudších obyvatel města, aby bylo uvolněno místo pro nové urbanistické projekty.

Témata:  Indonésie muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy