Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka jednal s předsedou švédské vlády, neshodli se v otázce společné evropské armády

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Stockhol - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes ve Švédsku jednal s předsedou tamní vlády Stefanem Löfvenem. Temátem rozhovoru bylo prohloubení spolupráce v oblasti průmyslu, obchodu, ale i obrany. V otázce společné evropské armády se však neshodli.

Podle společného prohlášení se chtějí ČR a Švédsko soustředit na rozvoj spolupráce především v oblasti výzkumu, digitalizace a inovativních technologií. Důležité je také prohloubení spolupráce v energetické oblasti.

"Švédsko je pro ČR nejvýznamnějším severským obchodním partnerem. Celkově se řadí do první dvacítky našich největších obchodních partnerů a objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi trvale roste v obou směrech," uvedl Sobotka. Do Česka by premiér chtěl přilákat také nové švédské investory.

Sobotka a Löfven se shodli na potřebě zachování Evropské unie jako záruky stability, prosperity a bezpečnosti na kontinentu. "Rozhodnutí Británie opustit evropský blok činí spolupráci v rámci Evropy ještě naléhavější," uvedli premiéři.

Šéfové obou vlád podporují i prohloubení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany. Löfven ale uvedl, že Švédsko nepodporuje myšlenku společné evropské armády.

Témata:  Bohuslav Sobotka Švédsko Stefan Löfven

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy