Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střety zájmů amerických prezidentských kandidátů? BBC varuje před velkými problémy

Donald Trump láká voliče
Donald Trump láká voliče
Foto: YouTube

Washington – Server BBC varuje, že se životy dcer amerických prezidentských kandidátů Chelsea Clintonové a Ivance Trumpové mohou kvůli jejich rodičům pořádně zkomplikovat. Pokud by po jejich případném vítězství v prezidentských volbách převzaly jejich dosavadní podnikatelské aktivity, může vzniknout střet zájmů.

Republikán Donald Trump slíbil, že pokud vyhraje volby, tak své obchodní impérium předá své dceři Ivance a synům Donovi a Ericovi. Za předpokladu, že volby vyhraje demokratka Clintonová, přenechá její manžel Bill Clinton svou vedoucí pozici v Nadaci Clintonových jejich dceři Chelsea.

Za těmito plány někteří za nimi vidí střet zájmů. BBC proto klade otázku, jaká tedy rizika a je správné to povolit. Neexistuje zákon, který by takové počínání zakazoval. Například prezident Lyndon Johnson zabránil obvinění ze střetu zájmů tím, že pověřili spravováním peněz ze svého podnikání nezávislé osoby a vytvořili takzvaný slepý fond. Zákon z roku 1978takové fondy politikům povoluje.

Trump v minulosti hovořil o tom, že by své peníze do takového fondu dal, řekl však, že finance by spravovali jeho tři nejstarší potomci. V takovém případě by se už podle BBC jednalo o střet zájmů.

„Nevím, zda mám fond svěřit Ivance, Donovi nebo Ericovi," řekl začátkem roku Trump. "Zda by se v tomto případě jednalo o slepý fond, nevím," dodal. Poté zdůraznil, že by se do těchto finančních záležitostí nikdy nevměšoval.

S jinými problémy bojuje nadace Clintonových, která vznikla v roce 2001. Po skončení svého mandátu si mnoho prezidentů založilo nadaci, takže tato skutečnost není sama o sobě neobvyklá. Není však běžné, že by se manželka bývalého prezidenta USA sama stala prezidentkou, což může kolem nadace způsobit zmatky.

Nadace dostala dary od Saúdské Arábie, Alžírska, Maroka, Kataru a bohatých jednotlivců a společností. Někteří jsou přesvědčeni, že dary, které nadace získala v době, kdy byla Clintonová ministryní zahraničních věcí, měly za cíl ovlivnit americkou zahraniční politiku. V tomto případě by ale podle kritiků vedoucí úloha Chelsea Clintonové stěží střet zájmů vyřešila.

Témata:  USA Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy