Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemský politik Wilders žádá výměnu soudce, stěžuje si na předpojatost

Velvyslanectví Nizozemska v České republice
Velvyslanectví Nizozemska v České republice
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Amsterodam - Geert Wilders čelí obvinění z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti kvůli svým výrokům o marockých přistěhovalcích. Vůdce protiimigrantské a protiislámské strany v Nizozemsku dnes požádal o výměnu jednoho ze svých soudců v procesu, stěžuje si na jeho podjatost. Žádost bude projednána v pátek.

Podle šéfa krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) je jeden ze tří soudců zabývajících se případem podjatý, uvedla agentura Reuters. Opoziční politik Wilders, který je známý svými protiislámskými výroky, se procesu zahájeném v pondělí osobně neúčastní. Žádost za něho podal jeho obhájce, který řekl, že příslušný soudce nedokáže svou nenávist k PVV skrývat.

Podle prokuratury se Wilders provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Méně, méně, méně," skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů.

„Postaráme se o to," slíbil šéf PVV. Imigranty z Maroka - kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země - přitom označil za "špínu".

Wilders jakoukoli vinu popírá. Podle médií bude případ zkouškou toho, jak daleko sahají v Nizozemsku hranice svobody slova. Předsedovi PVV hrozí pokuta až 7400 eur (asi 200.000 Kč) a až dva roky vězení.

Témata:  Geert Wilders Nizozemí

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy