Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na šaríu v Británii máme právo a vláda by se neměla vměšovat, burcuje muslimský aktivista

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Muslimský aktivista prohlašuje, že muslimové žijící ve Velké Británii mají právo používat islámské právo šaría. Snahy tamní vlády tuto oblast jakkoliv omezovat označuje za vměšování. Píše to server Express.

Doktor Ahmad al-Dubayan, předseda britské šaría rady, vystoupil před výborem pro vnitřní záležitosti, kde v úterý řekl, že samozvané muslimské soudy v tuto chvíli řeší třeba manželství i rozvody.

Ačkoli tyto subjekty nemají ve Velké Británii žádnou právní sílu nebo jurisdikci, jsou podle muslimských rodin pravidelně používány při rozhodování o osobních záležitostech. Mnohé soudy si za svou práci údajně účtují poplatky, za rozvodové řízení mohou být často vyšší než u britských soudů.

Al-Dubayan přiznává, že přesný počet šaria soudů v zemi není znám. „Nevíme, kolik jich tady existuje. Někteří lidé mluví o 80 nebo 30 nebo 50, nevím. Neexistují žádné záznamy," uvedl před poslanci. Dodal, že slyšel jen o dvou nebo třech případech, kdy se soud nespravedlivě zachoval vůči ženám.

U zvláštního výboru také zaznělo, že pokud budou šaría soudy zakázány, budou i nadále fungovat, ale budou „naprosto unikat radarům".

Labouristická poslankyně Naz Shahová, varovala, že rady by mohly být použity k „útisku" žen. „Šaría sama o sobě je vlastně kodex chování a základní princip práva šaría je to, že je nadřazena všem zákonům," připomněla. „Nemůžete prosadit a mít druhý paralelní právní systém v zemi," uvedla.

Abdullah al-Andalusi, spoluzakladatel skupiny The Muslim Debate Initiative, tvrdil, že „soukromé nebo nezávislé" orgány mají právo pracovat v Británii bez „vměšování". Ve svém projevu na Sky News, řekl, že jde o vměšování nezávislého orgánu – v tomto případě britské vlády – do náboženství lidí a soukromých záležitostí.

„Pokud je někdo diskriminován zastrašováním nebo hrozbou násilí, pak by policie a soudy měly zasáhnout a zabránit tomu, aby se tak dělo," tvrdil. „Anglické soudy nepřihlíží k jinému soudu nebo právnímu systému, takže tu není reálná hrozba nějakého paralelního právního systému," vysvětloval.

„Vše, co tu máme, jsou tyto soukromé a nezávislé instituce, jež vznikají v různých menšinových komunitách, například šaría rady a Beit Din v židovské komunitě, což jsou v podstatě lidé, kteří chtějí schválit své právo na náboženský život bez rušení od sekularistů," dodal.

Témata:  Velká Británie muslimové Islám

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy