Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská vláda obvinila povstalce, že brání civilistům v evakuaci z Halabu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská vláda obvinila povstalce, kteří kontrolují východní část obléhaného města Halab, že brání civilistům v evakuaci. Koridory, které byly dnes otevřeny v rámci další humanitární pauzy ze strany Ruska a syrských vládních sil, nikdo nevyužil.

OSN opět uvedla, že kvůli nedostatečným bezpečnostním zárukám, nebyly ani do města vypraveny konvoje se zásobami potravin a dalších potřeb. Klid zbraní navíc narušil minometný útok na jeden z koridorů ze strany povstalců, při kterém utrpěli lehká zranění dva ruští vojáci.

Moskva a syrská armáda tento týden vyzvaly povstalce, aby prostřednictvím dvou koridorů opustili čtvrtě ovládané opozicí. Povstalci měli východní Halab opustit do dnešního večera a mohli si sebou vzít lehké zbraně. Civilistům měly posloužit jiné evakuační koridory.

Nicméně všechny koridory zůstaly prázdné. " Přeji si, aby se civilisté nechali evakuovat, ale očekávám, že tomu tak nebude, ne za těchto podmínek," řekl v průběhu dne vládní činitel agentuře Reuters. Podle něho je syrská odnož teroristické organizace Al-Káida odhodlána bránit civilistům v odchodu a zároveň nadále o město bojovat.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy