Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám by se měl reformovat, za všechno může chybný výklad. Migrantům musíme klást podmínky, varuje islamolog

islám
islám
Foto: Pixabay

Řím - Islám je reformovatelný, v současnosti však reformy blokuje Saúdská Arábie, říká profesor Samir Khalil Samir, jeden z nejvýznamnějších islamologů katolické církve, jehož slova cituje server Radia Vaticana.

Jezuita se domnívá, že ačkoli v muslimském světě není možné najít protějšek papeže, v každé islámské zemi existují kompetentní duchovní představitelé. Radio Vaticana cituje jeho slova, podle kterých by například stačilo, aby káhirská univerzita Al Azhar vydala příslušné směrnice a všichni egyptští imámové by je museli následovat.

Samir připomíná, že islám během svých dějin prošel reformami interpretace Koránu. Poslední půl století je však muslimský svět pod silným vlivem Saúdské Arábie, která díky svým ohromným finančním rezervám vnucuje vlastní radikální interpretaci islámu v podobě tzv. wahhábismu. Jako příklad uvádí třeba to, že ještě v 60. letech v Káhiře nosilo hidžáb jen velmi málo žen. Dnes ho v některých čtvrtích musejí nosit dokonce i křesťanky a křesťanské studentky ve školách.

Profesor také tvrdí, že jediné dva laické státy muslimského světa, tedy Sýrie a Irák, byly zničeny pod záminkou války s diktaturou, jako by v jiných arabských zemích diktatury nebyly.

Vzhledem k situaci, v níž se islám v současné době nachází, je podle něj velmi důležité, aby evropské země kategoricky kladly podmínky muslimským přistěhovalcům, kteří do Evropy přicházejí. „Pokud od nich nebudete vyžadovat respektování svých práv, včetně svobody svědomí, ublížíte jim i sobě," cituje radio prorektora Papežského východního institutu. Podoba islámu v Evropě bude podle něj do značné míry záležet na postoji Evropanů.

Připouští sice, že otevřenost pro uprchlíky je povinností, varuje ovšem, že nemůže být bezmezná. Nebytné je proto vyloučit příčiny migrace. Islámský extrémismu podle něj vzniká z chybného učení islámu. Pokud dnes existují imámové, kteří učí například, že žena je horší než muž, nebo že muž má právo svou ženu bít, pokud jí nezpůsobí trvalé zranění, není možné se divit, že se může objevit něco takového jako Islámský stát – říká egyptský islamolog v rozhovoru pro italský týdeník Il Tempo.

V posledních letech se v souvislosti se změnami v západní kultuře podle něj změnilo také vnímání křesťanů ze strany muslimů. Donedávna je chápali jako nedokonalé věřící, které islám může tolerovat, pod podmínkou, že se pokoří a budou platit zvláštní daň. Vzhledem k tomu, co se děje na Západě, muslimové začínají vnímat křesťany jako nevěřící, které je dovoleno vyhnat nebo zabít. Pro Saúdskou Arábii, Katar nebo Turecko jsou nevěřící dokonce už i šíité, a proto financují války proti nim. Tuto skupinu totiž podle Samira nepovažují za skutečné muslimy.

Témata:  Islám Vatikán muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy