Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejnovější průzkumy: Clintonová vede nad Trumpem, ale pouze o pár volebních bodů

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Poslední předvolební průzkumu, který vypracovala agentura Bloomberg ve spolupráci se společností Selzer & Co., ukázal, že by demokratka Hillary Clintonová získala 44 procent hlasů, zatímco republikána Donalda Trumpa by podpořilo 41 procent voličů. Některá média budou o výsledcích voleb informovat ještě v jejich průběhu.

Naději na volební vítězství dává Clintonové i další dnešní průzkum listu The Washington Post a televize ABC News. Podle něj podporuje demokratickou kandidátku 47 procent voličů, zatímco jejího soupeře 43 procent. Clintonová by tak měla vyhrát i se započtením statistické chyby, která činí 2,5 procenta. Vítězství demokratické kandidátky o čtyři procenta předvídá i průzkum televize CBS News.

Odhady výsledků amerických prezidentských voleb budou mít možná Američané letos k dispozici ještě před uzavřením volebních uren. Některá média prolomí dosud dodržovaný nepsaný zákon, že první informace se na veřejnost dostanou až po skončení voleb na západním pobřeží USA, tedy ve středu po 5:00 hodině ráno SEČ.

 

Nově založená společnost VoteCastr hodlá o stavu hlasování informovat veřejnost průběžně, tedy ještě daleko před skončením voleb. Bude k tomu využívat speciální metodiky, která analyzuje výsledky předvolebních průzkumů v návaznosti na volební účast v jednotlivých amerických státech. Výsledky budou zveřejňovat mimo jiné servery Slate a Vice News.

Už přes třicet let přitom konsorcium hlavních amerických médií, tedy agentura AP a pět hlavních zpravodajských televizí, dodržovalo zásadu, podle níž je možné o průběžných výsledcích informovat až po uzavření uren na západě USA. Důvodem byl průběh voleb v roce 1980, v nichž soupeřil demokrat Jimmy Carter s republikánem Ronaldem Reaganem. V médiích se tehdy objevila už před koncem voleb zpráva o Reaganově vítězství, což údajně vedlo některé voliče k rozhodnutí voleb se už nezúčastnit.

Americký dolar zahájil týden výrazným růstem. Šance Clintonové na vítězství v prezidentských volbách ve Spojených státech totiž podpořila zpráva o tom, že FBI neplánuje její stíhání v souvislosti s využíváním soukromého e-mailového účtu ve funkci ministryně zahraničí.

Kolem 10:00 SEČ vykazovalo euro vůči dolaru pokles o téměř 0,9 procenta na 1,1050 USD poté, co se v pátek vyšplhalo až na čtyřtýdenní maximum 1,1143 USD. Vůči japonskému jenu si dolar připisoval téměř 1,5 procenta na 104,59 JPY.

Investoři považují Clintonovou za kandidátku, která by zachovala současné směřování Spojených států, zatímco případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy