Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední útok na voliče: Kampaně Trumpa a Clintonové finišují

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Spojené státy se připravují na volbu hlavy státu. Tamní média v souvislosti s končící kampaní píší o posledním dnu před bouří, kandidátském sprintu napříč Spojenými státy či posledním útoku na voliče.

Republikán Donald Trump poslední den před hlasováním zahájil na Floridě a do půlnoci postupně navštíví ještě čtyři další americké státy. „Hillary Clintonová je chráněna totálně prohnilým systémem. Ale nyní je to na americkém lidu, aby zítra (v úterý) při hlasování učinil spravedlnosti za dost," prohlásil Trump ke svým příznivcům ve floridské Sarasotě. „Má smlouva s americkými voliči začíná plánem zarazit vládní korupci a vzít si zpět naši zemi," dodal.

Clintonová závěrečný den kampaně začala v New Yorku, odkud odletěla do Pensylvánie. Před dnešním odletem z White Plains řekla, že chce zemi sjednotit. „Opravdu chci být prezidentkou všech, těch, kteří mě volili, i těch, kteří pro mě nehlasovali," řekla. Uvedla také, že vzájemná dělicí čára byla během kampaně nejen odkryta, ale ještě rozšířena, takže ji čeká s usmiřováním hodně práce.

Média, politologové i obyčejní Američané se shodují, že letošní kampaň patří k těm nejvíce vyhroceným v historii USA. Podle průzkumu deníku The New York Times a televize CBS News je 80 procent oslovených předvolebním kláním znechuceno, většina respondentů se také shodla v tom, že oba kandidáti pokulhávají v morálce.

Ačkoli oficiálním dnem voleb bude nadcházející úterý, svůj hlas v rámci předčasného hlasování odevzdalo podle televize ABC News více než 43 milionů Američanů. Odevzdat hlas v předstihu poštou, případně osobně, letos umožnilo 37 amerických států a oblast hlavního města Washingtonu. V roce 2012 odevzdala hlas předem třetina všech lidí, kteří volili. Voleb se tehdy zúčastnilo přes 126 milionů Američanů.

Velký zájem o hlasování v předstihu byl letos mezi černochy a Latinoameričany, což může Trumpovi jeho cestu do Bílého domu značně zkomplikovat - tyto menšiny se spíše přiklánějí ke Clintonové.

Nespokojenost Američanů má však dobrý dopad na některé druhy podnikání. Na voličské nálady voličů zareagoval provozovatel Místnosti vzteku (Anger Room), který umožňuje zájemcům o upuštění páry zdemolovat zařízení pokoje. Nově Američanům poskytl k baseballové pálce také figuríny obou kandidátů.

Ani znechucení velké části veřejnosti Trumpa s Clintonovou nepřimělo kampaň v posledních hodinách zvolnit, právě naopak. Trump vedle Floridy navštíví Severní Karolínu, Pensylvánii, New Hampshire a Michigan, Clintonová se soustředí na Pensylvánii a Michigan. Do dalších nerozhodnutých států, jako jsou Florida či Colorado, míří dosluhující prezident Barack Obama, kandidát Clintonové na viceprezidenta Tim Kaine či viceprezident Joe Biden.

Tlak na voliče nepolevuje ani na sociálních sítích, kde se Clintonová s Trumpem neustále vzájemně obviňují z nepravostí. Někdejší první dáma na twitteru burcuje voliče vzkazy, že Amerika je lepší než Trump. Vyzvala také příznivce, aby nenechali své přátele hlasovat pro realitního magnáta.

Témata:  USA prezident USA Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy