Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o volby v USA je obrovský, na Floridě se tvoří dlouhé fronty

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Spojené státy od rána SEČ volí svého pětačtyřicátého prezidenta. Před volebními místnostmi v klíčových amerických státech, jako je například Florida, se tvoří dlouhé fronty: zájem voličů o hlasování je po jedné z nejvyhrocenějších kampaní americké historie velký.

Pokud se ukážou jako správné volební odhady nově založené společnosti VoteCastr, má demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová šanci zvítězit na Floridě, v jednom z klíčových států při souboji o Bílý dům s republikánem Donaldem Trumpem.

Odhady, které v reálném čase porovnávají účast voličů a kombinují ji s předvolebními průzkumy, přisuzují Clintonové rovněž vedení v Pensylvánii, Coloradu a dalších pěti sledovaných státech, kde byly síly demokratů a republikánů před volbami považovány za prakticky vyrovnané.

Bez ohledu na to, že volební místnosti v prvních ze zmíněných států se uzavřou až za bezmála dvě hodiny, pokračují některé americké servery jako Slate či Politico proti zvyklostem ve zveřejňování průběžných odhadů účasti voličů obou kandidátů, které vypracoval VoteCastr.

Na Floridě podle nich vede Clintonová, pro niž podle odhadu hlasovalo 49 procent voličů, zatímco Trumpa podpořilo 45 procent. Celkový počet voličů pro demokratickou kandidátku prý překročil 4,2 milionu, což je více, než kolik zde před čtyřmi lety podpořilo současného prezidenta Baracka Obamu.

Se svými 29 voliteli z 270 potřebných k celkovému vítězství je právě Florida nejdůležitějším z vyrovnaných států; bez jejího ovládnutí je cesta do prezidentského křesla považována za takřka nemožnou.

Podobně přesvědčivý náskok si podle těchto odhadů udržuje bývalá první dáma v Coloradu či New Hampshire, ještě výrazněji - o sedm procentních bodů, vede ve Wisconsinu. Mírný náskok má ale i v Pensylvánii, Nevadě a Ohiu a před Trumpa se dostala i v Iowě. V posledních dvou státech přitom předvolební průzkumy mírně favorizovaly republikánského miliardáře.

Témata:  volby v USA USA Hillary Clintonová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy