Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby postupně končí, sčítání hlasů začalo

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - V části amerických států Indiana a Kentucky prezidentské volby skončily, další státy začnou uzavírat hlasovací místnosti postupně za hodinu.

Po 01:00 SEČ se také očekávají první odhady, jasno o budoucím prezidentovi USA by mohlo být po 05:00 SEČ.

Za hodinu skončí volby v Georgii, ve zbytku Indiany a Kentucky, v Jižní Karolíně, Vermontu a Virginii. Za další půlhodinu se zavřou volební místnosti v Severní Karolíně, Ohiu a Západní Virginii.

Podle časových pásem budou volby končit i v dalších částech USA, do 05:00 SEČ pak hlasování skončí v drtivé většině států včetně Kalifornie.

Podle některých expertů čeká Spojené státy během nejspíš velmi těsného hlasování mnohem větší zmatek a chaos, než bývá běžné. Voliči, kteří hlasovali předem, například často čekali ve velmi dlouhých frontách před volebními místnostmi. Demokraté zase podali množství žalob, ve kterých obviňovali příznivce Donalda Trumpa ze zastrašování. A dokonce i ve volebních místnostech docházelo k otevřeným konfrontacím mezi voliči Trumpa a Clintonové, uvedl list The Washington Post

Předem již odevzdalo svůj hlas více než 46 milionů voličů, v některých státech šlo o rekordní čísla, napsal dnes server Politico. Těžko se dá odhadovat, zda svůj hlas vhodili Clintonové či Trumpovi, nicméně leccos naznačuje různorodost voličů. Obrovské množství hispánského obyvatelstva odvolilo předem ve státech, jako jsou Florida či Nevada. V některých amerických státech zase volilo velké množství žen.

Kromě voleb hlavy státu, všech poslanců Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a 12 guvernérů Američané dnes hlasují i v řadě místních referend. Zatímco některá z nich jsou důležitá a vyvolávají pozornost celé země, jiná jsou ryze lokální.

Zajímavá referenda se dnes konají například v Kalifornii, tradiční baště demokratů. Voliči se zde budou moci vyslovit dokonce k sedmnácti otázkám. Je mezi nimi například návrh legalizovat užívání marihuany nebo uložit hercům prosperujícího pornoprůmyslu, aby ve filmech povinně používali kondomy. Hlasovat rovněž budou o zrušení trestu smrti. Voliči v Nebrasce budou naopak rozhodovat o jeho návratu do trestního zákoníku, v Oklahomě o jeho zachování v trestním kodexu.

Témata:  volby v USA Hillary Clintonová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy