Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjde Hillary Clintonová do vězení? Trumpova manažerka něco naznačila

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Donald Trump v jedné z předvolebních debat řekl, že by jako prezident demokratku Hillary Clintonovou zavřel do vězení. Šéfka Trumpovy kampaně dnes nevyloučila, že nová hlava státu po nástupu do funkce zřídí zvláštní prokuraturu pro vyšetřování bývalé první dámy.

Trumpova volební manažerka Kellyanne Conwayová v rozhovoru s televizí MSNBC uvedla, že tuto věc bude nový prezident řešit "v pravý čas". Zároveň přitom řekla, že Trump a viceprezident Mike Pence se chtějí soustředit na "sjednocení země" po vyhrocené volební kampani.

Právě Trumpova slova o tom, že pokud vyhraje volby, může se Clintonová ocitnout za mřížemi, patřila k nejostřejším prohlášením celého předvolebního boje.

"Kdo je muž, který bude 45. prezidentem? Po půldruhém roce matoucích tweetů a neuspořádaných projevů si nemůžeme být jisti," konstatoval deník The New York Times. "Víme ale, že je nejméně připraveným prezidentem v moderních dějinách. Víme, že svými slovy i skutky se projevil jako člověk neschopný vést mnohotvárný národ 320 milionů lidí. Víme, že politickým oponentům vyhrožoval stíháním a vězněním, že hovořil o omezení svobody tisku. Víme, že bez uzardění lže."

"Ohrožováním všech norem americké politiky Trump rozvrátil nejdřív Republikánskou stranu a nyní i demokraty, kteří se pokusili obnovit vládu Clintonových v okamžiku, kdy národ netrpělivě očekával změnu. Roli sehrály sexismus a rasismus, ale také vášnivá a dokonce bezhlavá touha po změně," napsal The New York Times.

Trumpovo vítězství ponechává bez odpovědi dvě nejdůležitější otázky: Jaký prezident bude a jakou zemi povede? napsal dnes list The Washington Post. Cesta kupředu je podle něj krajně nejistá.

"Úterní volba byla vítězstvím převážně bílých voličů bez vyššího vzdělání, kteří se cítili opomenutí hospodářským oživením. Voličů, jež Washington ignoroval a kteří cítili pohrdání politických, kulturních a hospodářských elit. Stačilo to k porážce Clintonové a jejího snu o první americké ženě v křesle prezidenta. Šokové vlny bude cítit měsíce, možná roky," konstatoval list.

"Volební systém nakonec zmanipulovaný nebyl. Bývalá první dáma, senátorka a ministryně zahraničí nedokázala porazit boháče, který se v životě věnoval budování hotelů, kasin a golfových hřišť a účastnil se reality show," hodnotí Trumpovo vítězství web televize Fox News.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy